Joi, 25 Apr 2024, 00:12
Home Sign Up RSS
Welcome, Vizitator
Section categories
Our poll
Din ce domeniu al medicinii sunteţi ?
1. Student
2. Neurologie
3. Rezident Neurologie
4. Alt domeniu
5. Psihologie
6. Neurochirurgie
7. Rezident Neurochirurgie
Total răspunsuri: 196
Chat Box
Statistics

Total Conectaţi: 1
Oaspeţi: 1
Utilizatori: 0
Home » 2010 » Iulie » 25
Ne nastem cu el. Si e dat de acidul glutamic - substanta pe care-o avem in sange, in creier, in laptele matern.
Glutamatul excita papilele gustative, care la randul lor trimit impulsuri nervoase catre creier. Acolo, odata detectat cel de-al 5-lea gust, informatia este transmisa mai departe catre encefal unde se naste placerea.

Invatam din fasa nevoia de placere, si implicit magia celui de-al 5-lea gust: Umami. Il pierdem la intarcare, tanjim dupa el fara sa ne dam seama, dar il redescoperim in carne, in rosiile coapte si zemoase, in ciuperci si in trufe, in oua, in deliciosul parmezan, in peste si in fructele de mare din bucataria asiatica.
N-am stiut nimic de acest secret al gustului pana in 1908 cand doctorul Kikunae Ikeda din Tokyo, Japonia a intuit ceva si a extras glutamat din alge. Adaugat ca un condiment altor mancaruri s-a descoperit ca potenteaza gustul lor si il transforma din bun in irezistibil. Iar clientii din restaurantele asiatice au inceput sa ceara gl ... Citeşte în continuare »

Категория: Noutăţi | Просмотров: 899 | Добавил: angelina | Дата: 25 Iul 2010 | Комментарии (3)