Noutăţi [231] |
Atestare [5] |
Perfecţionare [191] |
Anunţuri [22] |
- 2008 Noiembrie
- 2008 Decembrie
- 2009 Ianuarie
- 2009 Februarie
- 2009 Aprilie
- 2009 Mai
- 2009 Iunie
- 2009 Iulie
- 2009 August
- 2009 Septembrie
- 2009 Octombrie
- 2009 Noiembrie
- 2009 Decembrie
- 2010 Ianuarie
- 2010 Februarie
- 2010 Martie
- 2010 Aprilie
- 2010 Mai
- 2010 Iunie
- 2010 Iulie
- 2010 August
- 2010 Septembrie
- 2010 Octombrie
- 2010 Noiembrie
- 2010 Decembrie
- 2011 Ianuarie
- 2011 Februarie
- 2011 Martie
- 2011 Aprilie
- 2011 Mai
- 2011 Iunie
- 2011 Iulie
- 2011 August
- 2011 Septembrie
- 2011 Octombrie
- 2011 Noiembrie
- 2011 Decembrie
- 2012 Ianuarie
- 2012 Februarie
- 2012 Martie
- 2012 Aprilie
- 2012 Iunie
- 2012 Noiembrie
- 2012 Decembrie
- 2013 Ianuarie
- 2013 Februarie
- 2013 Aprilie
- 2013 Iunie
- 2013 Iulie
- 2013 Decembrie
- 2014 Ianuarie
- 2014 Februarie
- 2014 Martie
- 2014 Septembrie
- 2017 Ianuarie
13:27 Pandemie de gripa porcina | |
Gripa porcina este o forma de afectiune respiratorie foarte contagioasa cauzata de tulpinile de virus gripal numite swine influenza virus (SIV), care in mod normal afecteaza porcii. Aceasta este comuna in Mexic, Canada, America de Sud, Japonia, estul Asiei, chiar si in Europa (Suedia, Italia, Marea Britanie). Transmiterea virusului are loc, de obicei, la oamenii care intra in contact cu porcii; de la jumatatea secolului XX, cand au putut fi identificate subtipurile de virus gripal, s-au semnalat 50 de cazuri de gripa porcina la om. Simptomele gripei porcine la om sunt asemanatoare gripei comune: frisoane, febra, gat uscat, dureri musculare, dureri de cap severe, stranut, slabiciune; rareori s-a semnalat si diaree, leucopenie, limfopenie sau trombocitopenie. Durata simptomelor este de 4-6 zile. La copii pot aparea si apnee, tahicardie, dispnee, cianoza, deshidratare. Cazurile de gripa porcina la om semnalate in 2009 sunt cauzate de virusul gripal A, subtipul H1N1. World Organization for Animal Health a declarat initial ca tulpina nu a fost izolata la porci. Virusul se transmite, insa, de la om la om. Consumul de carne de porc bine preparata nu reprezinta un risc pentru contactarea gripei. In cazul transmiterii, virusul nu cauzeaza intotdeauna gripa la om si, cel mai frecvent, singurul semn al infectarii sunt anticorpii din sange ce pot fi detectati doar prin analize de laborator. Actuala pandemie de gripa porcina a fost declansata de contactarea virusului de la fermierii din Mexic (18 martie a.c.). Initial s-a sustinut prezenta a patru tulpini de virus gripal A subtipul H1N1, dar in urma analizelor s-a constatat ca gripa porcina este cauzata de doar doua tulpini, ambele detectate si la porci. Strategiile curente de a tine sub control actuala epidemie includ vaccinarea folosind cateva preparate bivalente cu tulpini H1N1. “Tratamentul” consta in odihna la pat, consumul de cantitati crescute de lichide, tratament simptomatic pentru tuse, analgezice si antipiretice pentru febra si mialgie. Cazurile grave pot necesita perfuzii intravenoase pentru hidratare. Antiviralele pot fi utilizate pentru tratament sau preventie. Se folosesc antivirale inhibitoare de neuraminidaze precum oseltamivir si zanamivir. Oseltamivir (Tamiflu) inhiba neuraminidaza, glicoproteina din structura virusului care distruge receptorii hemaglutinina virala ai celulei afectate. Inhiband neuraminidaza virala, impiedica eliberarea virusului din celula afectata si astfel este impiedicata raspandirea lui. Oseltamivir este eficient in tratamentul infectiilor virale cu virus gripal A si B si trebuie administrat in 48 de ore de la aparitia simptomelor pentru a asigura eficacitatea optima. Are ca beneficiu reducerea starii de rau la 1,5 zile. Cu cat este administrat mai repede dupa aparitia simptomelor, cu atat este mai eficient. Aceleasi indicatii sunt si pentru zanamivir(Relenza). Administrarea preventiva de antivirale nu are niciun efect demonstrat si nu este recomandata. Informatii suplimentare: http://www.who.int/csr/disease/swineflu/en/ | |
|
Total comments: 2 | |||||||
|